Ransu

Rekisterinumero
VA-50-0090R

Perustiedot:

Perhon kehittäjä:
Sami Pirilä
Tyyppi:
Lohiperho, Streamer
Sidoksen syntyaika:
1994
Käyttöalue:
Koko maa
Kohdekala:
Lohi, taimen ja harjus
Käyttöaika:
Koko kesä, erityisesti syypuoli

Sidosohje:

Koukku:
6-8 Partridge 02 (esim.)
Sidontalangat:
Musta 8/0
Pyrstö:
Kultafasaanin crest
Kierre:
Soikea kulta
Hela:
Soikea tai pyöreä kulta
Perä:
Punainen tai pinkki fluoresoiva floss
Runko:
Claret floss
Kurkkku- tai kaulushäkilä:
Musta kukko
Siipi:
Sinimusta kissafretti tai vaihtoehtoisesti violetti orava
Huomioi sidonnassa:
Perho voidaan sitoa myös huomattavan pitkäsiipiseksi ja sitä voi höystää sarvilla tai viidakkokukon silmähöyhenillä.

Tenon pitkäaikainen ottiperho

Ransu näki päivänvalon kesällä 1994. Samana hellekesänä Ransu osoittautui tosi ottiperhoksi lämpimällä Tenojoella. Saaliita ei ole tilastoitu, mutta lienee 50 lohta ja mennyt rikki, on uskallusta sanoa. Perho kuuluu pienten tummien ja mustien otti perhojen laajan perheeseen, mutta se on silti omintakeinen väriltään ja materiaaliltaan.

Perhon erikoisuus on sinimusta bassarisk-siipi (kissafretti), mutta materiaalien puutteessa on käytetty myös violettia oravaa. Erikoisen siipeensä takia perhoa kutsuttiin myös Värivammaiseksi, ja sittemmin Ransuksi, joka onkin ollut joella eniten käytetty nimi.

Perhon kehittäjä on Sami Pirilä, jos sattumalta sidottua ottiperhoa voidaan sanoa voimalliseksi kehittämiseksi. Malliperhot on sitonut perhonsidontakilpailuissakin pärjännyt Savonlinnalaislähtöinen Joel Rautiainen, joka taiteili perhosta lisähöystöksi myös levysiipisen version.

Ari Yliollitervo Tiura-uistimesta oli ensimmäinen Ransu perhon käyttäjä. Ari nappasi perholla heti samalla reissulla 8,7:n ja 6,9:n kiloiset lohet. Koukkuna Ari kertoo olleen Partridge 02 mallin koukku koko 12, eli ensimmäinen Ransu oli varsin pieneen koukkuun sidottu. Sittemmin koukkukooksi vakiintui lähinnä kaksihaarainen 6-8.

Ensimmäinen pienempään koukkuun sidottu versio oli pitkäsiipinen. Tällä samalla perholla Tiuran uistintehtailija sai jo viisi kohta. Malli osui heti kohdalleen ja perho erottautui selkeästi, kun Ari mainitsee, etteivät muut saaneet mitään .

Ransulla on saatu lohta Tenolta koko joen matkalta. Erikseen Ari painottaa perhoon napanneen lohia loppukesällä elokuussa erityisesti Tenon Yläkönkään alta.

Tällä yleispätevällä perholla on varmasti sijansa myös taimenen ja harjuksen kalastuksessa. Muistuttaahan perho esimerkiksi monia Kuusamon nousutaimenjoilla toimivia malleja.